Radio-actief afval
Genevera is altijd erg begaan met het milieu. Vandaag belde Genovera op om te vertellen over 3 lichtgevende haringen die ze zag.
Ik zocht het een en ander voor haar op en vond het volgende:
Ik zocht even iets voor haar op en kwam uit op de site: http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=P2335
Op 5 jan 2014 is er nog meer tragedie te melden rond Fukushima. Medewerkers van het Russische ministerie van Defensie registreerden op 31 december twee ondergrondse explosies hebben geregistreerd in het gebied rond Fukushima: eentje met een magnitude van 5,1 en een kleinere van 3,6 kort daarop. Het ministerie heeft uitgerekend dat een klap van 5,1 overeenkomt met 0,0005 megaton aan TNT. Voor de kleinere explosie moet je hier nog drie nullen tussen proppen. Ter vergelijking: de bom die de Amerikanen ooit op Hiroshima vanuit de Enola Gay dropten, had een kracht van 0,016 megaton aan TNT. De Russen houden in het achterhoofd dat de architect van reactor nummertje drie ooit heeft gezegd dat hydrovulkanische explosies onvermijdelijk zouden zijn. Dit zou komen door gesmolten nucleaire brandstof die zich een weg in de aarde zou branden. Op verschillende tijdstippen eind december zouden al rookpluimen zichtbaar geweest zijn. Bron: European Union Times
Bijna 3 jaar na de ramp wordt slechts een begin gemaakt met de werkelijke opruiming waarvoor mensen ingezet worden die $60 per dag ontvangen. Volgens een bericht van Reuters is het de Yakuza (Japanse maffia) die hiervoor mensen rekruteert en wel onder de daklozen. Bron: http://rt.com/news/homeless-recruited-fukushima-nuclear-965/
Daarvoor worden headhunters ingezet die voor firma’s (51 verschillende onderaannemers ingehuurd door het ministerie) werken die deze contracten niet zouden mogen krijgen omdat ze niet voldoen aan de standaardeisen. 5 Firma’s die op de lijst van het ministerie voorkomen blijken niet eens te bestaan….. Bron: http://motherboard.vice.com/blog/the-japanese-mob-is-hiring-homeless-people-to-clean-up-fukushima
Op dit moment wordt de westkust van de VS met straling overspoeld.
De gewone media maken er niet eens melding van.
Niet alleen het water aan het strand is radioactief (5x de toegestane waarden) maar ook het zeeleven heeft er flink van te lijden. Deze video maakt hier verslag van
Oceanus Magazine stelt dat de hoeveelheid cesium-137 die vrijgekomen is 10.000 tot 100.000 keer hoger ligt dan na de Chernobyl ramp.
MSNBC verslaggever Cenk Uygur gaf openlijk toe dat hij geïnstrueerd werd om geen waarschuwing te uiten naar het kijkerspubliek over de stralingsgevolgen van de ramp in Fukushima…
71 Zeelieden uit de VS die tijdens de ramp bijstand verleenden hebben ernstige ziekten ontwikkeld als schildklierkanker, leukemie, prostaatkanker, hersentumoren en bloedingen.
In plaats van stevig materiaal werd bij de eerste reparatie van het radioactieve watervat gebruik gemaakt van sterk plakband (duct tape) en stukken oud gaas. Op dit moment wordt er gewerkt aan een plan dat de grond rond de reactors diep bevriest door staven sterke koelvloeistof in de bodem aan te brengen zodat er geen radioactief grondwater meer weg kan lekken. http://rt.com/news/fukushima-radiation-water-leak-186/
Verminkte zeesterren en een duidelijke vermindering van de zeesterpopulatie.
In de staat Utah sterven uitzondelijk veel adelaars en niemand weet waarom. Ze blijken last te hebben van epileptische aanvallen en verlamming van poten en vleugels.
Op de kustlijn van Alaska spoelen dagelijks grote aantallen dode vogels aan.
Zeehonden en walrussen daar verliezen hun haar en hebben pijnlijke kale plekken. In California lijkt er wel een dodelijke epidemie onder de zeeleeuwen. Ook de ijsberen in Alaska hebben kale plekken in hun vacht. De vangst van zalm aan de kust van Alaska is op een historisch dieptepunt. Haring uit de oceaan blijkt te bloeden uit de ogen en ingewanden.
De National Academy of Sciences heeft een schokkend rapport uitgebracht over de blauwvin tonijn die radioactief materiaal verspreid door de gehele noordelijke Stille oceaan. Test op 15 gevangen tonijnen lieten zien dat ze alle 15 radioactief besmet waren.
Ook plankton blijkt hoge waarden cesium-137 te bevatten.
Een pas uitgebracht wetenschappelijk rapport geeft aan de zeevis generaties lang radioactief besmet zal zijn en niet geschikt voor consumptie
Dan zijn er hoge waarde cesium-137 gevonden in paddenstoelen en bessen die aan de westkust groeien.
Een door de EU bekostigd onderzoek toont aan dat de Fukushima ramp 210 kwadriljoen becquerel cesium-137 in de atmosfeer heeft gebracht.
Nog iedere dag stroomt er 300 ton radioactief water de oceaan in vanuit het rampgebied. Dan spreken we over e30 miljard bequerel cesium-137 en ook 30 miljard bequerel radioactief strontium .
Tepco zelf geeft aan dat er sinds de ramp ook tussen de 20 en 40 triljoen becquerel radioactief tritium de oceaan in gestroomd is. Getallen waar we niet eens een beeld bij kunnen hebben.
Waar de Wall street Journal het heft over een opruimfase die 40 jaar gaat duren spreekt Prof. Charles Perrow van Yale uit dat wanneer het opruimen van deze ramp niet met 100% precisie gebeurt de mensheid hier nog duizenden jaren de gevolgen van zal ondervinden… Bron: http://www.thedailysheeple.com/36-signs-the-media-is-lying-to-you-about-how-radiation-from-fukushima-is-affecting-the-west-coast_012014
Op 1 januari 2014 schrijft Paul Joseph Watson dat het departement van gezondheid van de VS 14 miljoen doses (tabletten van 65mg) potassium jodide besteld heeft. Dit wordt ingezet wanneer het lichaam zwaar belast is met radioactieve straling. Deze levering zal begin februari ontvangen worden. Bron: http://rinf.com/alt-news/breaking-news/us-government-orders-14-million-doses-of-potassium-iodide/
Waarom is er zo weinig berichtgeving over deze wereldramp? Een vuurwerkdode op oudjaar is betreurenswaardig maar niet in vergelijking tot wat er wereldwijd op het spel staat.
Als zaken bekend zijn kunnen we allemaal bijdragen aan een oplossing i.p.v. ons hoofd in het zand te steken en te doen alsof er niets aan de hand is tot de gevolgen niet langer te overzien zijn. De mens is een creatief wezen en kan oplossingen bedenken voorbij grenzen die ondenkbaar lijken maar dan moeten we wel de kans krijgen dat te doen.
Schrijverscollectief Wijwordenwakker
Behandeling met radioactief jodium (klinisch)
Radioactief jodium wordt gegeven bij een te hard werkende of vergrote schildklier. Om bestraling van anderen te voorkomen zijn voorzorgsmaatregelen nodig. Hier leest u wat de behandeling en maatregelen inhouden.
Uitleg
Het radioactief jodium wordt vanuit de maag en darmen opgenomen in uw bloed en met de bloedstroom naar uw schildklier vervoerd. Het volgt dezelfde weg als niet-radioactief jodium, dat via uw voeding in de schildklier terechtkomt. In de schildklier wordt het jodium vastgehouden en kan het zijn werking doen in de vorm van bestraling ‘van binnenuit’. Hierdoor worden (te hard werkende) schildkliercellen vernietigd.
Radioactiviteit
Het radioactief jodium dat niet door de schildklier wordt gebruikt, gaat via de bloedstroom naar uw nieren. Dit betekent dat het grootste deel van het niet-gebruikte jodium binnen 24 uur wordt uitgeplast. Een klein deel van de dosis komt in uw speeksel en in uw maag terecht en wordt uiteindelijk uitgescheiden in de ontlasting. Daarom worden urine en ontlasting verzameld in speciale tanks, die zich in de kelder van het ziekenhuis bevinden.
Gemorste druppeltjes urine kunnen aanleiding zijn tot verspreiding van radioactiviteit; dit wordt een ‘besmetting’ genoemd. Besmetting van andere personen kan onder andere optreden via gebruikte glazen/kopjes en bestek en persoonlijk contact, zoals zoenen.
Na inname van de capsule bevindt de radioactiviteit zich in uw lichaam en met name in de schildklier. De straling vanuit uw lichaam reikt enkele meters ver. Om te voorkomen dat anderen (niet patiënten) ten gevolge van besmettingen of door uzelf ‘bestraald’ worden, wordt u tijdelijk in een kamer geïsoleerd, waarbij speciale voorzorgsmaatregelen gelden. Afhankelijk van de dosis is na ongeveer
24 uur de meeste straling verdwenen.
Voorbereiding
Als het goed is zijn onderstaande punten op uw van toepassing:
- U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde voor een behandeling met radioactief jodium vanwege uw te hard werkende of vergrote schildklier.
- U heeft een gesprek gehad met de nucleair geneeskundige.
- Er is onderzocht welke hoeveelheid radioactief jodium voor u nodig is.
- Op grond van de uitkomst hiervan is bepaald dat u moet worden opgenomen voor de behandeling.
Thuis
Er gelden geen speciale voorbereidingen voor deze behandeling. Wel zal bij vrouwen tot 45 jaar vóór de behandeling een zwangerschapstest worden verricht. U heeft hiervoor zonodig een laboratoriumformulier meegekregen. Mocht u geen formulier hebben gekregen, neemt u dan vóór de behandeling contact op met het secretariaat van de afdeling Nucleaire geneeskunde.
Opnamedag
- Op de dag van de opname hoeft u niet nuchter te zijn.
- Rond 11.00 uur wordt u verwacht in de centrale hal van Isala (gebouw V). U wordt begeleid naar de verpleegafdeling V2.3 en u krijgt een kop thee of koffie. Een verpleegkundige brengt u vervolgens naar uw kamer.
- Tussen 12.00 en 13.00 uur krijgt u van de nucleair geneeskundige een capsule met radioactief jodium. Deze slikt u met wat water door. U wordt niet misselijk of ‘naar’ van de capsule. In sommige gevallen kunt u wat pijn in de halsstreek voelen; dit is van voorbijgaande aard.
Wat meebrengen?
Eigen boeken, tijdschriften etc. zijn toegestaan, evenals hand- of breiwerk en puzzels. Uw horloge of sieraden kunt u blijven dragen, evenals contactlenzen of bril en gebitsprotheses. Ook kunt u uw eigen toiletgerei meenemen.
Als u medicijnen gebruikt (geen schildkliermedicijnen), wordt u verzocht deze mee te brengen, eventueel in aangepaste hoeveelheid.
Faciliteiten op de kamer
Uw kamer is voorzien van telefoon, radio, televisie en cd-speler. Gebruik van telefoon en/of televisie is tegen betaling. U beschikt over een eigen douche en toiletruimte en hebt vrij uitzicht naar buiten. Er is mogelijkheid om zelf (oplos)koffie en thee te zetten. Het telefoonnummer van de afdeling V3.2 is (038) 424 1230.
N.B. In Isala geldt een algeheel rookverbod.
Voorzorgsmaatregelen
Om besmettingen en ‘bestraling’ van anderen te voorkomen, gelden tijdelijk speciale voorzorgsmaatregelen.
Toiletgebruik
Na het plassen de laatste druppeltjes afdeppen met tissues die u in het toilet kunt werpen. Mannelijke patiënten wordt verzocht zittend te plassen. Op deze wijze kunt u besmetting van het ondergoed zo veel mogelijk beperken. Na gebruik van het toilet de handen goed wassen! In geval van menstruatie of incontinentie kunt u maandverband gebruiken (niet in het toilet werpen!), dit is aanwezig op de kamer.
Eten en drinken
Uw eten en drinken wordt buiten de kamer, in de zogeheten sluis, op een plank neergezet. U kunt het daar vervolgens zelf pakken, als het personeel de sluis verlaten heeft.
Verpleegkundige hulp
De verpleegkundigen komen niet bij u in de kamer. Het is dus belangrijk dat u zichzelf goed kunt redden. (Natuurlijk kunt u in noodgevallen wel een beroep op de verpleging doen.)
Kleding
Neem extra kleding, schoenen en/of sloffen mee voor als u weer naar huis mag. Dit kunt u in de kast op uw kamer leggen.
Bezoek
U kunt tijdens uw verblijf in het ziekenhuis bezoek ontvangen. Wel wordt aangeraden dit zo beperkt mogelijk te houden. Ook gelden er tien regels waaraan uw bezoek zich moet houden.
- De kamer alleen met plastic wegwerpslofjes aan betreden (deze liggen in de sluis).
- Niet meer dan twee personen tegelijk op bezoek.
- Bezoek alleen van personen boven de 16 jaar.
- Zwangeren mogen niet op bezoek komen.
- Bezoekers mogen geen gebruik maken van het toilet op de kamer.
- Bezoek mag maximaal een uur duren.
- Bezoekers moeten minstens 2 meter afstand houden van de patiënt en lichamelijk contact vermijden.
- Bezoekers mogen tijdens hun bezoek niets eten of drinken.
- Bezoekers mogen wel iets voor de patiënt mee naar binnen nemen, maar niets uit de kamer mee naar buiten nemen.
- Na afloop van het bezoek slofjes in de afvalemmer en handen wassen.
Duur van de opname
De opnameduur kan variëren van één of twee nachten (twee tot drie dagen). Dit is afhankelijk van uw aandoening en de opname van jodium in uw schildklier. Soms is de dosis radioactief jodium zo hoog, dat u pas na twee nachten naar huis kunt.
Naar huis
- Bij het maken van de afspraak heeft u gehoord hoe lang de opname zal duren.
- Op de dag van ontslag wordt u in de loop van de middag door de verpleging van uw kamer gehaald.
- 's Morgens kunt u zich op de kamer douchen. U mag de kleding aantrekken die u in de kast heeft bewaard.
- U wordt verzocht, voordat u de kamer verlaat, alle meegenomen spullen en gedragen kleding op het bed in de kamer te leggen, zodat deze intussen door een van de medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde gecontroleerd kunnen worden op eventuele besmettingen. Nadat de kamer is gecontroleerd, krijgt u de spullen en kleding terug.
- Ook wordt op eenvoudige wijze aan uw hals gemeten hoeveel radioactiviteit in uw schildklier is achtergebleven.
Gedragsregels thuis
Het radioactieve jodium wordt in uw schildklier verzameld en doet daar ongemerkt zijn werk. De hoeveelheid jodium die u heeft gekregen is inmiddels zo laag, dat u niet meer opgenomen hoeft te blijven in het ziekenhuis voor isolatie.
U kunt echter nog gedurende ongeveer een week in lichte mate andere personen aan straling blootstellen. Dit brengt géén direct gevaar met zich mee, maar de hoeveelheid straling moet toch altijd zo klein mogelijk zijn, vooral voor kleine kinderen.
Daarom gelden voor u gedurende een week een aantal gedragsregels. Als u deze gedragsregels opvolgt, zal de hoeveelheid straling die anderen ontvangen, zeer aanvaardbaar zijn. Als iedereen zich aan deze regels houdt, zullen er geen radioactieve besmettingen ontstaan of worden overgebracht.
Afstand
De belangrijkste regel is de afstandsregel. Hoe meer afstand tussen u en andere personen, hoe minder straling de ander ontvangt! Houdt u daarom zo veel mogelijk afstand tot uw huisgenoten. In ieder geval méér dan 1 meter en bij langdurige aanwezigheid (bijv. tv kijken) het liefst 2 meter of meer. Ook is het aan te raden dat u en uw partner op minstens 2 meter afstand van elkaar slapen.
N.B. Bij personen van 60 jaar en ouder is de gevoeligheid voor straling veel geringer. Hierdoor hoeft u, als uw partner of huisgenoten deze leeftijd hebben, de afstandsregels minder strikt op te volgen. Ook apart slapen is dan niet nodig.
Tijd
De tweede regel is beperking van de tijdsduur: hoe korter het contact duurt, hoe minder straling de ander ontvangt.
Toiletbezoek
Altijd zittend plassen, dit geldt ook voor heren. Na het plassen de laatste druppeltjes afdeppen met toiletpapier. Op deze manier kunt u ‘besmetting’ van uw ondergoed zo veel mogelijk beperken. Na gebruik van het toilet de handen goed wassen!
Kinderen
Kleine kinderen (tot en met 10 jaar) zijn gevoeliger voor straling dan een volwassene. Vermijd daarom lichamelijk contact en houd zo veel mogelijk afstand. Laat kleine kinderen door een van uw huisgenoten verzorgen en als dat niet mogelijk is, breng ze dan een paar dagen onder bij familie of vrienden.
Bezoek
Bij kortdurend bezoek hoeft u geen speciale maatregelen te nemen. Houd wel afstand en vermijd direct lichamelijk contact. Bezoek van zwangeren en kleine kinderen wordt afgeraden.
Werk
U kunt gewoon naar uw werk. Houd wel net als thuis zo veel mogelijk afstand tot anderen (1 tot 2 meter). Dit geldt niet als u werkzaam bent in het basisonderwijs of de kinderopvang (voor kinderen tot en met 10 jaar). Dan blijft u thuis in de periode dat u deze gedragsregels moet volgen.
Zwangerschap
Gedurende de eerste zes maanden na behandeling met radioactief jodium wordt zwangerschap ontraden. Mannelijke patiënten wordt geadviseerd gedurende deze periode geen kinderen te verwekken.
Resultaat
Het resultaat van de behandeling merkt u meestal pas na een aantal weken tot maanden. Uw behandelend specialist controleert het effect als u weer op het spreekuur komt, meestal na ongeveer zes weken. Maakt u eventueel hiervoor zelf een afspraak.
Contact
Mocht u vragen hebben over de behandeling, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde. t (038) 424 52 38, bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.
Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.
Er is ook een website voor mensen met schildklieraandoeningen: www.schildklier.nl.
Maak jouw eigen website met JouwWeb